Sveiki, esu naujas šiame forume, todėl iš anksto atsiprašau galbūt už periodiškai pasitaikančius klausimus. Jau kurį laiką skaitau forume esančias temas, bet kaikurių atsakymų vis nerandu Manau, kad dalis pateiktos informacijos bus aktuali ir kitiems.
Numizmatika pradėjau domėtis jau senokai, rinkau įvairias gautas monetas iš giminaičių ir t.t. Tačiau pastaruoju metu į tai pradėjau žiurėti ne tik kaip į hobį bet ir investiciją ateičiai. Pirminis išsikeltas tikslas surinkti kolekciją litų buvusių apyvartoje nuo tarpukario, t.y. smetoniški litai ir nuo 1991 metų, ateityje Rusija ir Vokietija iki karo pabaigos. Didžiają dalį litų kolekcijos jau turiu, Vokietijos ir Rusijos nedidelę dalį taip pat, todėl iškilo klausimas dėl jų laikymo:
Šiuo metu monetas esu sudėjas į kartoninius susegamus holderius ir ateityje planuoju nusipirktį albumų ir juos sudėti ten. Tačiau iškilo klausimas dėl monetų valymo, nes esu girdėjas kelias nuomones. Todėl galbūt ir kvailas klausimas, tačiau ar dėl valymo monetos vertė ateityje keičiasi ar ne?
Kitas klausimas dėl sertifikavimo - kokias monetas ateityje būtų verta sertifikuoti ir kokių ne? (Kainos, lydinio, stovio ir kitais atžvilgiais).
Paskutinis klausimas dėl monetų įsigyjimo. Šiuo metu dalyvauju tik aukcionuose Lietuvos facebook grupėse - iš kokių aukcionų Jūs perkat monetas Lietuvoje ir užsienyje? (Be pirkis.lt) Taip pat kokiais šaltiniais naudojates nustatant monetos rinkos kainą ucoin.net kainos atitinka rinkos kainą? P.s. Už tam tikrus trūkstamus egzempliorius kartais tenka ir permokėti, tačiau reali rinkos kaina visada įdomi
Ačiū už atsakymus!